​Uitnodigende school met enkel lokalen op het noorden

In Rotterdam is basisschool CBS Onze Wereld naar ontwerp van Van den Berg Kruisheer Elffers opgeleverd. Met een uitnodigend gebaar opent de school zich naar zijn omgeving. Om snelle opwarming van de lokalen door de zon te voorkomen, zijn deze allemaal op het noorden georiënteerd.

In de zakelijke wederopbouwwijk Alexanderpolder wilde Van den Berg Kruisheer Elffers een school ontwerpen die voor de kinderen een beschutte plek zou bieden. Tegelijkertijd wilde het architectenbureau ook een uitnodigend gebaar maken naar de omgeving, zodat de school een ‘kloppend hard’ in zijn omgeving zou kunnen worden.

Van den Berg Kruisheer Elffers heeft dit in zijn ontwerp opgelost door het bouwvolume aan een zijde op zijn middenas te openen op zijn omgeving en het schoolgebouw te materialiseren in herkenbare en warme materialen: bakstenen gevel, houten interieur en groendak. De aula ligt onder een schuin dak en maakt daarmee nog een extra beschermend gebaar. “Er is een frisse, harmonieuze leer- en speelomgeving gecreëerd, waarin kinderen zich veilig kunnen voelen”, aldus het architectenbureau.

Een groeiende opgave in de scholenbouw is de koeling van de klaslokalen. Doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd zijn, kunnen ze in de zomermaanden snel opwarmen. Voorkomen is daarbij beter dan genezen, moet Van den Berg Kruisheer Elffers gedacht hebben. Bij CBS Onze Wereld heeft het bureau ervoor gekozen om alle lokalen op het noorden te leggen: van onwelkome zoninval, en bijbehorende opwarming van de lokalen, is zo op geen enkel moment in het jaar sprake.

Het ontwerp voor CBS Onze Wereld is door Van den Berg Kruisheer Elffers gemaakt in opdracht van Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam. De school is gebouwd door Bouwbedrijf De Vries en Verburg.

Bron: Architectenweb.nl