Basisschool de Vierklaver combineert sobere ontwerpkeuzes met sterke ruimtebeleving

Vorige maand viel Cuypers & Q Architecten in de prijzen op de Edubuild beurs. Ze gingen er aan de haal met een Arch School Award in de categorie Nieuwbouw. Met basisschool de Vierklaver bewijst het architectenbureau dat een doordachte en kwalitatieve ruimtebeleving hand in hand kan gaan met sobere ontwerpkeuzes en low-cost ingrepen.

De basisschool ligt de rand van een woonzone ten westen van het centrum van Temse, Oost-Vlaanderen. De verouderde staat van de meeste oude paviljoenen van de bestaande school, die moesten worden afgebroken, en een stijgend leerlingenaantal maakten een uitbreiding van de Vierklaver noodzakelijk. Het programma van de nieuwbouw omvatte, naast een twaalftal nieuwe klaslokalen en algemene voorzieningen, ook een leraarskamer, een refter en een turnzaal. In de globale visie op de site werden eveneens een fietsenberging, parkeerplaatsen en de heraanleg van de speelplaats opgenomen.

Waardevolle tussenzones

De jury van de Arch School Awards loofde in eerste instantie het interessant concept waarbij waardevolle tussenzones door volume-uitsnijdingen vermijden dat klassieke gangzones zouden ontstaan. Hier dringt daglicht bovendien op een spontane wijze door, waardoor de ruimtelijke beleving haaks staat op die van een klassiek schoolgebouw. De uitnodigende opening centraal in het volume en de hierdoor ontstane doorwaadbaarheid versterken bovendien de relatie met de achterliggende speelplaats en de ontvankelijkheid van het gebouw.

Tot slot zorgde de low-cost ingreep die een link tot stand brengt van de turnzaal via het amfitheater met de buitenruimte dat de school op spontane wijze een breder maatschappelijk draagvlak heeft gekregen. Ook het sobere en consequent materiaalgebruik en de doordachte detaillering kon de jury van de Arch School Awards bekoren.

Bron: Architectura.be