Da Vinci College Roosendaal ‘stad in het klein’

Petra Appelhof

Petra Appelhof

Dit schooljaar is het nieuwe onderkomen van het Da Vinci in Roosendaal in gebruik genomen. Ector Hoogstad Architecten heeft een licht, ruimtelijk en avontuurlijk gebouw ontworpen voor de duizend leerlingen van de vmbo- en praktijkschool. De verschillende opleidingen zijn ondergebracht in eigen ‘clubhuizen’, maar zijn onderling verbonden via straten, pleinen, tuinen, trappen en terrassen.

Op die manier heeft het architectenbureau invulling gegeven aan de filosofie van de school, waarbij beschermen en uitdagen hand in hand gaan. ‘Een stad in het klein’, zo omschrijft Ector Hoogstad het gebouw.

De aansluiting met de omliggende woonomgeving heeft bijzondere aandacht gekregen. Het groene terrein is vrij toegankelijk om zo veel mogelijk omwonenden en passanten aan te moedigen een kijkje te nemen in de etalages van de afdeling Handel & Economie of een bezoek te brengen aan het ‘oefenrestaurant’ van de afdeling Zorg.

Royale entrees, trappartijen en een zonnige ligweide maken de directe omgeving van het gebouw tot een verblijfsplek. De sportfaciliteiten zijn afzonderlijk van buitenaf bereikbaar voor verenigingen of bezoekers van evenementen. De parkeerplekken worden gedeeld met de buurt.

In lijn met het gevarieerde interieur heeft het gebouw een collageachtige verschijningsvorm. Dankzij de verschillende, maar onderling samenhangende geveltypes heeft de school een kleinschalige uitstraling gekregen.

Hergebruikte delen
Hoewel het nauwelijks nog zichtbaar is, bestaat ongeveer een derde van het complex uit hergebruikte delen van de vorige (kantoor)bebouwing op de locatie, die is ‘opgetopt’ en van een nieuwe gevel werd voorzien. Verder zijn in het gebouw uitsluitend hoogwaardige materialen met minimale milieubelasting toegepast, vertelt Ector Hoogstad.

Eveneens omwille van de duurzaamheid is de school compact ontworpen en hebben de gevels hoge isolatiewaarden. Andere maatregelen zijn toepassingen als warmtekoudeopslag, warmtedaken, zonnepanelen en klimaatplafonds.

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met ICS adviseurs (bouwmanagement), Nelissen (installatie en bouwfysisch), IMd Raadgevende Ingenieurs (constructie), Multical (bouwkosten) en BVR groep (bouwkundig aannemer).

Bron: Architectenweb