Duurzame school levert 
extra energie

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft het ontwerp van de nieuwbouw Energy Academy Europe in Groningen gecertificeerd met de hoogste beoordeling op duurzaamheidsprestaties: BREEAM-klasse ‘Outstanding’.

Op het thema ‘energiebesparende maatregelen’ zijn de meeste punten behaald. Het energiebewuste ontwerp van de Energy Academy Europe sluit nauw aan bij de ambities. In het gebouw gaan zich vijf organisaties huisvesten die samen gaan werken aan de transitie naar duurzame energie.

Energievraag laag houden

Broekbakema en pvb architecten ontwierpen het gebouw in samenwerking met Arup. Het installatieontwerp van Arup omvat warmte-koudebronnen, een ondergronds labyrint voor gekoelde of verwarmde ventilatielucht, opslag van regenwater en een bijzonder energiedak. Zo wordt de energievraag laag gehouden en wordt zelfs meer energie geoogst dan nodig is voor het klimatiseren van het gebouw.

Slim ontwerp

Architectuur, installatietechniek, duurzaamheid en een gezond binnenklimaat zijn optimaal geïntegreerd in dit slimme ontwerp. Gedurende het ontwerptraject is het gebouw ook aardbevingsveilig gemaakt. Met het opstellen van richtlijnen voor BREEAM is hiervoor een innovatiecredit gerealiseerd.

Duurzaamheidsonderwerpen

BREEAM beoordeelt gebouwen op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Op elk onderdeel zijn punten te behalen. Bij het ontwerp van de Energy Academy Europe is fors ingezet op energiebesparende maatregelen. Na realisatie van het gebouw zullen de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Energy Academy Europe, Energy Valley en het Energy Delta Institute plaatsnemen in het gebouw. In totaal zullen er circa 1.600 mensen worden gehuisvest.

Bron: Cobouw