Het 4e Gymnasium energieneutraal schoolgebouw in Houthavens Amsterdam

4e-gymnasium-amsterdam

Het 4e Gymnasium in Houthavens in Amsterdam is energieneutraal en sluit daarmee aan op de duurzaamheidsambities van dit stadsdeel. Houthavens is het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam. Het schoolgebouw, een ontwerp van architect Paul de Ruiter, voldoet aan Klasse B van de Frisse School classificatie.

Het nieuwe gebouw (bouwer DuraVermeer, bouwmanagement PMB Gemeente Amsterdam) is aangesloten op de warmtelevering in de Houthavens. Daarnaast worden betonkernactivering, hoogwaardig drievoudig glas en PV-cellen toegepast. Hiermee wordt een optimaal binnenklimaat gegarandeerd.

Het 4e Gymnasium wordt bij de start van het schooljaar 2016/2017 in gebruik genomen. Het gebouw is een ontwerp van architect Paul de Ruiter. De eigenaar is Esprit Scholen en de projectontwikkeling is in handen van de gemeente Amsterdam/Onderwijs, Jeugd en Zorg. In het gebouw komen ook twee sportzalen die ook gebruikt kunnen worden door buurtbewoners.

Over Het 4e Gymnasium

Het 4e Gymnasium is in 2005 opgericht door de drie bestaande gymnasia in Amsterdam (Barlæus, Vossius en Ignatius), in samenwerking met het Cartesius Lyceum. In 2007 is besloten dat Het 4e Gymnasium een plaats krijgt in de Houthaven. Daar was Het 4e Gymnasium tot de start van schooljaar 2016/2107 gevestigd in een tijdelijk gebouw. Het 4e gymnasium is een open, creatieve en kleurrijke school, met de juiste verhouding tussen een klassiek gymnasium, een moderne onderwijsbenadering en een veelkleurige leerlingenpopulatie.

Het nieuwe gebouw

In het nieuwe gebouw wordt de bijzondere identiteit van de school vastgehouden. Het wordt een in alle opzichten een duurzaam, categoraal gymnasium. Opvallende elementen van de nieuwe school zijn een grote centrale hal, een dubbele sporthal op de bovenste verdieping en een filmzaal voor zo’n 140 bezoekers.

Het nieuwe 4e Gymnasium zal alle functies van een hedendaags gymnasium faciliteren. Het accent ligt daarbij op kunstzinnige en culturele vorming: schilder- en tekenkunst, theater, drama, eloquentie, dans, muziek, film en architectuur worden gestimuleerd. Naast de ‘gewone’ onderwijsruimten worden in de nieuwbouw ook een filmzaal, een mediatheek, muziekstudio’s, een atelier, een theater en een laboratorium gerealiseerd. Op de bovenste verdieping bevinden zich twee volwaardige sportzalen, die buiten schooltijden ook gebruikt kunnen worden door de buurt.

Bekijk hier de video: Een vlucht door het 4e Gymnasium in Amsterdam (Dura Vermeer)

Meer informatie over het project op de website van Paul de Ruiter Architects

Bronnen: Gemeente Amsterdam, Stedebouw & Architectuur, Dura Vermeer