Gloednieuw schoolgebouw markeert een nieuw tijdperk

Calvijn College Amsterdam - 8 december 2017

In het Calvijn College in Amsterdam Nieuw-West zijn leerlingen en docenten trots op hun werkplek. Door de invoering van een nieuw onderwijsconcept en het sterk verouderde schoolgebouw te vervangen door een nieuwbouw, veranderde het imago van de school. Twaalf jaar geleden was het een onveilige, zwakke school in een verloederd gebouw uit de jaren 60. Nu staat er een aansprekend schoolgebouw waar leerlingen en docenten met plezier leren en werken. Opvallend is de synergie tussen architecturale en pedagogische principes. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont belicht het belang van een fysieke en emotioneel veilige omgeving, waarin de leerling zich gezien voelt en waar ruimte en waardering is voor diversiteit.

De afgelopen jaren voerde het schoolteam veel vernieuwingen door en werd er hard gewerkt om de betrokkenheid van de docenten en leerlingen te vergroten. Ook over de vertaling van het onderwijsconcept naar het nieuwe schoolgebouw en de indeling ervan is intensief nagedacht, door de directie, de leerkrachten en de leerlingen. Rond de centrale hal liggen 7 leergebieden, het vaste werkdomein voor 75 leerlingen met open werkplekken, gesloten instructieruimten en spreekkamers voor overleg.

Het gebouw is een ‘gadget’ op stedelijke schaal: expressieve gebogen vormen in hoogglans zwart en chroom met de uitstraling van luxeartikelen. Het imago van het schoolgebouw volgt daarmee de (wens)wereld van de leerlingen en verbeeldt de boodschap ‘jij bent de moeite waard’.