Gymnasium waar ontmoeting en creativiteit centraal staan

Augustinianum Eindhoven - 27 juni 2018

De bestaande huisvesting van het Augustinianum uit de jaren ’50 bleek niet meer geschikt voor de eisen van de huidige tijd. Besloten werd om een compacte nieuwbouw te realiseren met als centraal ontwerpidee de Agora, het symbool voor ontmoeting in het hart van de school. Rondom dit bijzonder leer- en pauzelandschap liggen de mediatheek en op verschillende verdiepingen de diverse ‘Vakdomeinen’ gericht op alfa, bèta en gamma.

Het ontwerp past bij de sportieve en culturele ambities van de school. De inrichting is geheel afgestemd op het creatieve onderwijs binnen het Augustinianum. Onder de oplopende tribune van de Agora, bevindt zich op de begane grond de ‘underground’ met ruimten voor drama, muziek, kunst en cultuur. Vanuit de opgetilde sportzalen kijkt men via grote vensters uit over de sportvelden.

Voldoende natuurlijk daglicht heeft een positieve invloed op gedrag en bevordert de leerprestaties. Licht bepaalt wat we kunnen zien en hoe goed we kunnen zien. Daarnaast zorgt licht ervoor dat ons bioritme van actief en rust dagelijks in balans blijft. Het potentieel van daglicht wordt in schoolgebouwen nog lang niet optimaal benut. Mariëlle Aarts van de TU/e vertelt over de invloed van (dag)licht op gebruikers.