Stad in het klein zet praktijkonderwijs in de etalage

Da Vinci College Roosendaal - 29 september 2017

Veel scholen voor voortgezet onderwijs willen het onderwijs aantrekkelijker en realistischer maken om leerlingen beter voor te bereiden op een toekomstig beroep en het vervolgonderwijs. Ook het Da Vinci College creëerde volgens het concept van he Model van de Stad een leeromgeving die docenten en leerlingen stimuleert het beste uit zichzelf naar boven te halen. De etalages van de afdeling Handel & Economie en het oefenrestaurant van de afdeling Zorg zijn mooie voorbeelden van levensechte leeromgevingen.

Het Da Vinci College is een licht, ruimtelijk en vooral avontuurlijk gebouw dat aanvoelt en functioneert als een stad in het klein. De duizend leerlingen van de diverse VMBO- en Praktijkschoolopleidingen hebben een thuisbasis in de zes studiehuizen die fungeren als stadswijken: zorg & welzijn, techniek, horeca & ondernemen, brugklas, praktijkonderwijs onderbouw en praktijkonderwijs bovenbouw.

Ongeveer een derde van het complex bestaat uit hergebruikte delen van de vorige bebouwing, die ‘opgetopt’ en van een nieuwe gevel werd voorzien. Het gebouw is dusdanig vormgegeven dat er geen verschil te zien is tussen het oude en het nieuwe gedeelte. Een fraaie boulevard koppelt alle programmaonderdelen, praktijkruimten en gemeenschappelijke functies aan elkaar. Alles is onderling ingenieus verbonden door straten en straatjes, pleinen en tuinen, trappen en terrassen.