Van en met elkaar leren in een nieuw onderwijslandschap

IJburg College 2 Amsterdam - 28 maart 2017

Het IJburg College 2 op Zeeburgereiland is een school voor 900 VMBO-T en HAVO-leerlingen met als credo ‘leren in een leergemeenschap’. Dit betekent dat iedereen meewerkt aan elkaars ontwikkeling en leert over de wereld om zich heen. Met het pro el ‘high tech green’ legt de community school de nadruk op technologie en duurzaamheid, op sport en bewegen. Het nieuwe gebouw werd op maat van deze vernieuwende onderwijsvisie ontwikkeld.

De centrale vide met trappenstelsel verbindt de 5 deelscholen en praktijkruimten en zorgt ervoor dat gebruikers elkaar kunnen ontmoeten. Omwille van de maatschappelijke functie in de wijk kreeg het gebouw een bijzondere uitstraling met goud geanodiseerde aluminium gevelbekleding. Op het vlak van duurzaamheid werden er slimme maatregelen genomen.

Het IJburg College maakt deel uit van een nieuwe generatie scholen. Het klassieke schoolgebouw zal evolueren in een onderwijslandschap dat een leven lang leren mogelijk maakt en inspeelt op de activiteiten die nodig zijn bij het verwerven van kennis en vaardigheden. Dit vergt een andere manier van denken over onderwijsgebouwen en een consequente keuze voor activiteiten binnen de school als vertrekpunt voor het ruimteplan in de school.