Kleuterschool in en rond oud gemeentehuis Bonheiden

In de Vlaamse plaats Bonheiden is recent kleuterschool De Gekko geopend. De school is ondergebracht in een voormalig gemeentehuis met daaromheen een aanbouw. Het ensemble ligt rond een besloten patio, die dienst doet als speelplein.

Het uit 1935 stammende gemeentehuis fungeert als entree voor de school en als onderkomen voor de administratieve functies, terwijl de lokalen zich in de nieuwbouw vinden. De kinderen worden dus onthaald in een pand dat het verleden uitademt, terwijl ze les krijgen in een moderne leeromgeving. Het speelplein is weer omgeven door oude kloostergangen.

Hoofdarchitect van de school is Gianni Cito, die het ontwerptraject doorliep toen hij nog werkte bij Dok architecten. Momenteel timmert hij al weer enkele jaren aan de weg met Moke Architecten. Hij ontwierp een letterlijk drempelloze school met flexibele ruimtes. Doordat de lokalen drie tot vijf meter hoog zijn, is er ook ruimte voor insteekverdiepingen met extra leerplekken.

De aanbouw heeft een ingetogen karakter, met een lichte soort baksteen aan de buitenkant en houten panelen aan de hofzijde. Het noorderlicht valt door de hoge dakramen van de sheddaken en het daglicht schijnt zacht gefilterd door de raamkasten van de patiogevel naar beneden. Met behulp van installaties wordt gezorgd voor een aangenaam binnenklimaat en frisse lucht.

Tenslotte zijn ook de meubels mee ontworpen in het project: zo kunnen muren dienen als kastwanden en fungeren puien als boekenplanken.

Bron: Architectenweb.nl