Miljoenen voor huisvesting vallen goed bij middelbare scholen in Eindhoven

Middelbare scholen in Eindhoven zijn verheugd dat de plannen voor nieuwbouw eindelijk rond zijn.

Rector Corine Sebregts van Scholengroep Het Plein in Eindhoven: “Ik ben echt blij dat de kogel door de kerk is”, zegt ze. Ze doelt op de verbouwing en nieuwbouw van het Sint Joris College (1484 leerlingen) aan de Roostenlaan, onderdeel van ‘haar’ scholengroep.

Nuance
Hemelsbreed enkele kilometers verderop, zoekt bestuursvoorzitter Martin van den Berg van de Stichting Eindhovens Christelijk Voortgezet Onderwijs de nuance. “Natuurlijk ben ik verheugd. Maar in alle eerlijkheid, de nieuwbouw van ons Huygens Lyceum aan de Rachmaninowlaan heeft wel erg lang op zich laten wachten. We zijn al sinds 2011 in gesprek.”

Wethouder Jannie Visscher (Onderwijs, SP) maakte vrijdag de nieuwe huisvestingsplannen voor het onderwijs in Eindhoven, het zogeheten Integraal Huisvestingsplan, bekend. In het totaal investeert het stadsbestuur tot 2020 pakweg 69 miljoen euro in ‘transformaties’ van bestaande gebouwen en nieuwbouw.

Energiekosten
De scholen dragen zelf ook een steentje bij: vijf jaar lang 50 euro jaarlijks per leerling. Ons Middelbaar Onderwijs, onder meer schoolbestuur van het Joris College en Van Maerlant Lyceum, verdubbelt deze periode, omdat de investeringen onder meer leiden tot lagere energiekosten. De raad moet nog instemmen met het huisvestingsplan, maar dat is naar verwachting geen probleem.

Volgens het huisvestingsplan kunnen naast het Joris College en het Huygens Lyceum (1100 leerlingen), onder meer ook het Van Maerlant Lyceum (1270 leerlingen) en het Lorentz Casimir College (1200 leerlingen) op miljoenen euro’s voor huisvesting rekenen. De inhaalslag is broodnodig, zeggen verschillende woordvoerders van scholen, want er is decennialang amper in de huisvesting van het voortgezet onderwijs geïnvesteerd. Veel gebouwen stammen uit de jaren zeventig, toen nog andere normen golden en het geld als het ware tegen de plinten klotste.

Gymzalen
Het Huygens College verhuist volgens planning naar het voormalige Sint Lucas, op een steenworp afstand. Voordat dit mogelijk is, moet eerst 9,4 miljoen in een verbouwing worden geïnvesteerd. Bovenop dat bedrag komt naar verwachting nog eens 2,3 miljoen euro voor nieuwe gymzalen. Dat is volgens Van den Berg eerder toegezegd door wethouder Mary-Ann Schreurs, toen ze nog over onderwijs ging.

Dat laatste is rector Sebregts in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Onze leerlingen van het Vakcollege Eindhoven en Aloys De Roosten moeten gebruikmaken van een bouwvallige gymzaal aan de Lupinestraat”, zegt ze. ,,Dan begrijp ik niet dat het Huygens daar extra geld voor zou krijgen.”

Zorgvraag
Het is volgens Sebregts nog onduidelijk waar Pleinschool Helder en Antoon Schellens, reguliere scholen voor kinderen met een zorgvraag, samen neerstrijken. Recent is er gekeken naar het voormalig gebouw van Mgr Bekkersschool aan de Jacob Oppenheimstraat. ,,Hoewel het wél een gymzaal heeft, voldoet het niet aan de eisen die we stellen”, aldus de rector.

Bron: ED.nl