Miljoenenverlies door leegstand scholen in Nederland

We stevenen landelijk op een financiële tegenvaller af door de leegstand van basisscholen, zo meldt het Platform Bouwstenen voor Sociaal. Deze leegstand, veroorzaakt door het teruglopen van het aantal basisschoolleerlingen met 160.000 in acht jaar, zorgt voor een verkwisting van bijna 19 miljoen euro. Gebruikt of niet, het onderhoud van die ruimten kost jaarlijks 17.720.000 euro.

Volgens huisvestings- en vastgoedprofessionals werkzaam voor gemeenten, scholen en kinderopvangbedrijven wordt dit bedrag verkwist als er geen nieuwe bestemming voor deze gebouwen wordt gevonden. De huidige beleidsplannen tonen hierover geen visie.

De professionals, verenigd in het Platform Bouwstenen voor Sociaal, baseren hun berekening op CBS-cijfers en studies over afname van het aantal basischoolleerlingen.

Volgens Ingrid de Moel, directeur van het plaform gaat “het niet altijd om compleet lege scholen, maar ook om (verwachte) leegstand in scholen, die gedeeltelijk gebruikt worden. Die ruimten kosten toch geld. Denk aan alleen al aan verwarmings- en schoonmaakkosten en onderhoud.”

De krimp in onderwijshuisvesting komt door minder leerlingen, maar ook doordat meerdere functies in een gebouw worden samengevoegd. De Vereniging van Gemeenten erkent het probleem van (meer) leegstand, al heeft ze geen exacte cijfers. Volgens een woordvoerster is “de VNG er mee bezig maar gaat het om een veel groter probleem dan basisscholen alleen. Het gaat ook om lege winkels in winkelstraten en heel veel lege kantoren. In totaal gaat het om een gigantisch oppervlak.”

Bron: de Architect