Nederlandse schoolgebouwen verouderen steeds meer

Schoolgebouwen verouderen zienderogen. Dat komt onder meer doordat gemeenten bijna 400 miljoen euro per jaar ten onrechte niet besteden aan de gebouwen. Ze stoppen het in andere zaken of laten het geld op de plank liggen.

De kwaliteit van het onderwijs lijdt daaronder, zo lieten de scholen voor primair, speciaal en voortgezet onderwijs woensdag weten. Volgens de scholen zijn veel gebouwen niet meer van deze tijd. Door onder meer een slecht binnenklimaat presteren leerlingen en leraren minder. Ook veiligheid, energieverbruik en de ICT-voorzieningen zijn niet optimaal. Door het geld wel te besteden aan renovatie en nieuwbouw, zouden achterstanden kunnen worden ingelopen.

De betrokken organisaties PO-Raad, VO-raad en AVS zeggen dat ons land circa elfduizend schoolgebouwen voor primair, speciaal en voortgezet onderwijs telt. De gemiddelde leeftijd van de panden ligt tussen de 30 en 35 jaar. Gemeenten krijgen jaarlijks 1,5 miljard euro voor onderwijshuisvesting van het Rijk. Hiervan gaat jaarlijks steeds meer naar andere gemeentelijke taken. In 2009 was dit bedrag opgelopen tot 381 miljoen euro, aldus de organisaties.

Bron: Cobouw