Nooit meer een energieafrekening op klimaatneutrale school in Haarlem

De energierekening betekent voor een schooldirecteur vaak de schrik van het jaar. Een strenge winter is een aanslag op het budget. Aan het Van Zeggelenplein in Haarlem-Oost is donderdag de droom van ieder schoolhoofd opgeleverd: een energieneutraal schoolgebouw.

Een gloednieuw pand dat alleen al opmerkelijk is omdat de bouw ervan veel energie heeft gekost, maar nog meer heeft opgeleverd. Opdrachtgever voor de bouw is stichting Spaarnesant, koepelorganisatie van alle openbare basisscholen in Haarlem. Na de zomervakantie komen de Martin Luther Kingschool, de speciale school voor basisonderwijs Hildebrand, een gymzaal, een buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal in het multifunctionele pand. De aannemer is de ervaren scholenbouwer HBB Groep uit Heemstede, die het afgebouwde pand overdroeg aan Spaarnesant. De onderwijsstichting liet zich vooraf en tijdens de bouw bijstaan door SRO Kennemerland, dat vastgoedervaring heeft door het onderhouden en beheren van ’maatschappelijk vastgoed’, zoals zwembaden en sportaccommodaties.

Luchtlekken

Architecten- en ingenieursbureau Kristinsson uit Deventer heeft met de HBB Groep een zeer opmerkelijk resultaat neergezet op de herontwikkelingslocatie DSK. Bij het testen van de zogeheten luchtdichtheid van het schoolpand kwam er een resultaat uit dat het meetbureau nog nooit had meegemaakt. Oude schoolgebouwen stoken veel voor de buren omdat er veel warmte verloren gaat. De opgewarmde lucht verdwijnt door slechte isolatie. Die ventilatie zorgt voor een groot deel van de energiekosten. Het nieuwe gebouw aan het Van Zeggelenplein heeft ongekend weinig ’luchtlekken.’

Bol

Het gebouw is voor de test onder overdruk gezet, zodanig dat de dakbedekking een beetje bol ging staan. Daarna is gekeken naar hoeveel lucht er kon ontsnappen. Dat was dus in de praktijk erg weinig. De HBB Groep kon mede hierdoor tijdens de bouw al energie aan het elektriciteitsnet terugleveren in plaats van afnemen. Overigens is de ventilatie van frisse lucht van buiten naar binnen natuurlijk ook goed geregeld.

De energieneutrale school heeft het hele dak vol staan met zonnepanelen. Ook de warmte- en koude opslaginstallatie in het schoolgebouw is uniek. De ’machinekamers’, netjes verborgen achter deuren, doen het schoolgebouw meer lijken op een onderzeeër dan op een plek waar kinderen hun lessen gaan volgen.

Reikhalzend

De school is ook zo gebouwd dat er een ’optimale oriëntatie’ is ten opzichte van de zon. De lamellen in de klaslokalen staan in zo’n hoek dat hoge zomerzon wordt geweerd, terwijl lage winterzon wel binnenkomt. Ook is er gedacht aan passieve zonwering die tegelijk zonlicht indirect naar binnen kaatst. De school heeft ontzettend veel licht omdat er veel met glas is gewerkt. Gevel en dak zijn extra geïsoleerd.

De komende jaren gaat de praktijk uitwijzen of het gebouw, waarin intens wordt geleefd, inderdaad energieneutraal kan zijn. Nog nooit zal er zo reikhalzend uitgekeken worden naar de energieafrekening.

Bron: Haarlems Dagblad