Spark bouwt nieuw onderwijsgebouw Hogeschool Utrecht

In opdracht van Hogeschool Utrecht begint consortium Spark deze zomer met de bouw van een groot onderwijsgebouw op het Utrecht Science Park, zoals universiteitsterrein De Uithof in Utrecht tegenwoordig wordt genoemd. De Faculteit Economie en Management (FEM), de Faculteit Communicatie en Journalistiek (FCJ) en het Institute for ICT zijn de toekomstige gebruikers van het pand.

Het gaat om een ‘efficiënt, flexibel en duurzaam gebouw’ met een vloeroppervlakte van ruim 20.000 vierkante meter. Het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen heeft het gebouw ontworpen. De nieuwbouw verrijst op de huidige parkeerplaats aan de Bolognalaan.

Spark is een samenwerking van Besix Nederland en Strukton Worksphere; beide bedrijven hebben een gelijk aandeel. In het DBM-contract staat dat Spark de eerste vijftien jaar ook verantwoordelijk is voor het onderhoud van het onderwijsgebouw.

In het complex komen onder meer twee grote auditoriums met plek voor meer dan tweehonderd mensen. Verder komen er twee kleine auditoriums, televisie- en radiostudio’s, onderwijslokalen, kantoorruimte, een café, winkeltjes en een fietsenstalling met plek voor ruim 1200 fietsen.

Duurzaamheid is tijdens het ontwerpproces een belangrijk thema geweest, aldus de Hogeschool Utrecht (HU). “Dit heeft zich vertaald in de toepassing van ledverlichting, warmte-koudeopslag en pv-cellen, waardoor het gebouw de basis legt voor energieneutraliteit.” Uitgangspunt is Breeam Excellent, een certificaat voor duurzaam vastgoed. “Er wordt onderzocht of Breeam Outstanding tot de mogelijkheden behoort”, aldus een HU-woordvoerder.

Met de gunning van de nieuwbouw aan Spark is het laatste project van het huisvestingsprogramma van de Hogeschool Utrecht in gang gezet. De HU wil in 2017 al het Utrechtse onderwijs en onderzoek op het Utrechts Science Park hebben. De huisvestingsportefeuille zal een stuk kleiner worden: van 158.000 vierkante meter naar 95.000 vierkante meter. Dat kan doordat ruimtes beter en flexibel benut worden, eventueel met andere partners op het Utrechts Science Park, aldus HU.

Het nieuw HU-gebouw verrijst vlak naast Johanna, het vorig jaar opgeleverde studentencomplex met 655 kamers. Het Utrecht Science Park telt momenteel vier wooncomplexen met ruim 2500 bewoners. Het is de bedoeling dat er komende jaren nog een of twee wooncomplexen bij komen.

Bron: Cobouw