Universiteiten schreeuwen om extra ruimte

Universiteiten hebben steeds meer problemen met het faciliteren van hun studenten. Creatieve oplossingen door colleges te houden in bioscoopzalen, krijgen steeds meer weerstand. Studenten van de technische universiteiten schreven daarom een brandbrief aan twee ministers. Door de hoge instroom van eerstejaars krijgen ze noodgedwongen colleges in bioscoopzalen en kunnen ze proefjes alleen virtueel doen in plaats van in een lab.

Voor het eerst laten de studenten van zich horen over de problemen met de grote studentenstroom op de technische universiteiten. Er wordt inmiddels serieus nagedacht studentenstops, omdat de Universiteit Twente, TU Eindhoven, TU Delft en Wageningen University uit hun jasje groeien. Ze dreigen kopje onder te gaan door het succes van de grote campagnes om meer studenten te verleiden voor een technische opleiding. Inmiddels hebben vier technische universiteiten een studentenstop aangekondigd voor twaalf technische opleidingen.

Volgens de studenten kunnen de onderwijsinstellingen niet anders. Het is niet zo dat de universiteiten bakken met geld op hun rekening hebben staan. Er moeten nieuwe gebouwen komen om de stroom aan te kunnen. Die staan er niet zo maar. De universiteiten zeggen meer geld nodig te hebben, omdat het budget niet zou zijn meegegroeid met het aantal studenten. De minister stelt echter dat ze al meer geld krijgen in vergelijking met andere universiteiten.

Studentenstop
De studenten scharen zich achter de universiteiten. Ze ondervinden de problemen nu al aan den lijve. In Delft verkassen studenten zo’n veertig keer per kwartaal naar een bioscoopzaal om college te volgen, de universiteitszalen zitten vol. De studentenraad heeft laptopkussens moeten aanschaffen die als tafel fungeren. Ook gebeurt het dat studenten een college vanuit een tweede, andere zaal moeten volgen via een live verbinding.

De TU Delft erkent die noodmaatregelen en zegt juist daarom blij te zijn met de steun van de studenten. Het ontbreekt de universiteiten tevens aan voldoende laboratoria en practicumlokalen. Studenten van de TU Eindhoven moeten daardoor virtueel leren om pipetten te gebruiken. Normaliter leerden ze dat live in een laboratorium. “Met digitale hulpmiddelen probeert de universiteit de druk op de faciliteiten en het personeel te verlagen, maar dat is soms eigenlijk niet mogelijk. De rek is er echt uit”, verklaart Bart Verhaegh, lid van de studentenraad van de TU Eindhoven in het AD.

Begeleiding
De begeleiding van docenten begint ook te wringen. “Soms zitten we heel lang te wachten totdat we een vraag kunnen stellen, terwijl onze universiteit juist bekendstaat om de intensieve begeleiding”, aldus Karlijn Hendriks, voorzitter van de studentenraad van de Wageningen University. Masterstudenten moeten elkaars scripties van kritiek voorzien omdat er te weinig docenten zijn om alle hoofdstukken te lezen. “Het is vijf voor twaalf”, erkent woordvoerder Simon Vink. “We hebben ook al de avondcolleges moeten invoeren, omdat we te weinig ruimte hebben. Dus dat zijn dingen die studenten gaan merken.”

Victor van der Chijs, voorzitter van de federatie van technische universiteiten, benadrukt dat de problemen groot zijn. “We hebben dit niet voor niets bij het ministerie aangekaart. We kunnen niet verder op deze manier.”

Bron: Kenniscentrum voor facilitair management en gebouwbeheer