Vlaams minister van Onderwijs Crevits wil nog meer leerlingen inzetten voor scholenbouw

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil leerlingen in technische richtingen nog meer inzetten om scholen te bouwen of te renoveren. Op die manier doen de leerlingen meer praktijkervaring op en kunnen de scholen zelf de kosten wat drukken.

De schoolinfrastructuur in Vlaanderen is verouderd en veel gebouwen zijn al lang niet meer in goede staat. Om de kosten van de bouw van nieuwe scholen of de renovatie van bestaande gebouwen wat te drukken, wil minister van Onderwijs Crevits nog meer leerlingen van technische en beroepsscholen inzetten, schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

De leerlingen kunnen bijvoorbeeld helpen met de elektriciteit, het schrijnwerk of het schilderen. Op die manier doen ze zelf ook praktijkervaring op. De minister benadrukt wel dat ze de leerlingen niet wil laten concurreren met de bouwbedrijven.

Eerder al werden leerlingen ingezet voor de bouw van een nieuwe school van het Scheppersinstituut in Wetteren. “De leerlingen zijn trots op hun werk. Fier zijn op wat je realiseert, is een heel belangrijke attitude”, zegt directeur Armand De Lepeleire. “En per slot van rekening hebben ze veel ervaring opgedaan waarmee de instap op de arbeidsmarkt gevoelig gemakkelijker wordt.”

Met de inzet van de leerlingen zal de achterstand in de scholenbouw echter niet opgelost worden. De nood blijft erg hoog. Crevits beloofde onlangs nog extra plaatsen, vooral in de steden. Maar heel wat scholen wachten nog steeds op subsidies.

Bron: De Redactie