Vlaamse scholen gaan voluit voor passief

Passiefhuis-Platform doet in opdracht van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) de trajectbegeleiding van negentien passiefscholen. Leielandscholen campus Sint-Niklaas en CVO De Verdieping sleepten onlangs hun passiefbouwcertificaat in de wacht: gezonde binnenlucht, veel daglicht, aangepaste temperaturen en akoestiek… zorgen voor een prettige en veilige leeromgeving. Ook elders beseft men dat maximaal isoleren en luchtdicht bouwen niet alleen de ecologische voetafdruk en energiefactuur fors doen dalen, maar vooral het comfort zienderogen doen toenemen.

Leielandscholen campus Sint-Niklaas Gemeente Zwevegem (intussen RHIZO-college Zwevegem) stapte mee in het pilootproject Passiefscholen van de Vlaamse overheid. In april 2013 opende de school de nieuwe, groene vleugel die driekwart minder energie verbruikt dan een klassiek schoolgebouw. Dit jaar reikte Passiefhuis-Platform het passiefhuiscertificaat uit. Dit gebouw van zo’n 1.500 vierkante meter huisvest vier klaslokalen, drie labo’s, burelen en een studiezaal en is ook de eerste passiefschool in Vlaanderen met een groendak. “Hier zijn we best trots op,” zegt Geert Dewitte, directeur infrastructuur en IT van scholengroep RHIZO. “Passiefhuis-Platform heeft de juiste knowhow en was een belangrijke partner bij de optimalisatie van het ontwerp, het coachen van het bouwteam, het opvolgen van de werken en de controle van de PHPP-berekeningen voor het afleveren van het certificaat. Een mooi extraatje is ook dat onze leerlingen nu weten wat passiefbouw is en hier later rekening mee kunnen houden als ze zelf gaan bouwen.”

Broertjes en zusjes

Een ander schoolvoorbeeld prijkt in Heusden-Zolder: het gemeentebestuur renoveerde er het geklasseerde ophaalmachinegebouw op het oude mijnterrein, waar het een herbestemming kreeg als multifunctioneel pand met o.m. de passiefschool De Verdieping, een centrum voor volwassenenonderwijs, dat gefinancierd werd door de gemeente en AGIOn. De opdrachtgevers streefden naar maximaal gebruik van duurzame materialen en technieken.

Bron: Architectura.be